Home
 

Dne 15.3.2014 se konal ve vršovické hale Slavia další ročník Cubra Cupu. Zároveň to byly první závody v roce 2014. Pro závodníky z našeho oddílu to byly i první závody po poměrně dlouhé pauze, která byla zaviněná předčasně ukončenou registrací k Vánočnímu turnaji, díky které jsme se ho bohužel nemohli zúčastnit. Náš poslední turnaj byl tedy Protivín, který se konal v listopadu minulého roku. Byly to tedy závody po více jak 4řech měsících. Byli jsme všichni zvědaví, jak se nám povede. Závodů se účastnili: Marek, Martin, Adam, Michal a Nela. Přes všechna očekávání závody dopadly opravdu velmi, velmi dobře.

 Nyní již k jednotlivým zápasům:

 Marek - Kadeti B -37kg

Do svého prvního zápasu nastoupil proti polskému závodníkovi z oddílu UKS Dragon. Marek začal velmi aktivně, střídavě kopal na vestu a hlavu. Díky kopům na hlavu si vytvořil hned po prvním kolem značný náskok. V druhém kolem mu viditelně docházeli síly, hlavně díky delším časům kol. Obvykle bývají 3x1min, tentokrát byly 3x1,5min. V důsledku toho mu opadla obrana rukou a polský závodník dotahoval na jeho skóre. Jelikož však měl Marek onen zmiňovaný náskok z prvního kola, podařilo se mu v tom zápase zvítězit a postoupil do svého prvního finálového boje.

 Druhý zápas jsem neviděl, zde byl koučem Kuba.

 Nela - Kadeti A +59kg

Nela opět měla za soupeře příslušnici polské národnosti. Do prvního kola nastoupila Nela s velkým nasazením, snažila se kopat převážně na vestu, vytáčet boky apod. Po prvním kole zápas 1:2 ve prospěch soupeřky. V druhém kole Nela převážně chodila hodně do klinčů a snažila se zasáhnout soupeřku pěstmi do vesty. Snažil jsem se jí poradit, ať vždy z klinče uhne do strany a zasáhne odkrytou soupeřku do vesty. Té se bohužel párkrát povedlo zasáhnout Nelu dwit-chagi a utvořila si náskok, který Nela již nedokázala stáhnout, přestože v druhé půlce třetího kola začala aktivně útočit na soupeřku. Bohužel jí to na výhru v zápase nestačilo.

 Michal - Kadeti B -45kg

Michal byl v pavouku již nasazený do semifinále. Nastoupil proti němu také polský závodník, který ve svém předešlém zápase zvítězil. Bylo na něm vidět, že se jedná o zkušeného závodníka, a že Michala čeká těžký zápas. Oba závodníci převážně kopali na hlavu. Michalovi se bohužel dařilo méně, neboť si jeho soupeř velmi dobře hlavu kryl. Michal bohužel již tak dobrou obranu neměl a začal prohrávat právě díky zásahům do hlavy. Neustále jsem mu říkal, ať si kryje více hlavu, bohužel ne vždy se mu to povedlo. Michal tedy musel sbírat body převážně na vestu, vždy z klinče odskočil a skóroval, nebo si uskočil dozadu a počkal na moment, kdy soupeř kopl do prázdna a pak zasáhl vestu. I přesto však zhruba 30s před koncem zápasu Michal prohrával 13:15. Stále se snažil útočit na vestu a pomalu sbírat jednotlivé body. Zápas se rozhodl až několik vteřin před koncem za stavu 15:15, kdy Michal zasáhl protivníka a zápas skončil 16:15 pro našeho závodníka. Byl to nejlepší zápas, který jsme na závodech měli. Opravdu napínavý až do posledního okamžiku. Michal postoupil tedy rovnou do finále. 

 Adam - Kadeti B -45kg

Adam se utkal ve svém prvním zápase s protivníkem z Kangsim Dojang. Na Adamovi bylo vidět, že dlouho nezápasil. Moc se mu nedařilo skórovat a zápas nebyl z těch úplně technických. Bylo tam spoustu strkání, nepřesných kopů na vestu a hlavu, hodně klinčů, ze kterých se dařilo Adamovi zasáhnout vestu jen občas. Nicméně svého soupeře porazil a posunul se v pavouku zase o pozici blíže k finále.

 V druhém zápase nastoupil proti Adamovi další polský závodník. Zde již byla vidět na Adamovi jeho obvyklá forma. Byl jsi dobře vědom toho, že jeho soupeř je menšího vzrůstu a útočil převážně na hlavu. Díky tomu jeho zápas skončil předčasně po druhém kole za stavu 18:0 pro Adama. Kterého již čekalo pouze finále s Michalem.

Adam vs. Michal

Díky super výkonům obou našich závodníků jsme se dočkali prvního „Gladiatořího“ finále. Kladli jsme klukům na srdce, ať se snaží a předvedou kvalitní zápas. Bylo to neobvyklé i pro nás trenéry, když jsme seděli proti sobě na lavičkách. A vlastně jsme fandili obou závodníkům. Kluci zápasili opravdu dobře. Snažili se nespočetně krát zasáhnout hlavu, ať už z klinče nebo při nějaké kombinaci. Zápas se však vyvíjel lépe pro Adama, který zhruba 35 vteřin před koncem zápasu vedl 21:17 nad Michalem. Pak bohužel nastala nějaká technická chyba v bodovacím systému a Adamovi tam začali naskakovat body i přesto, že vůbec nekopal. Systém se celý restartoval, což nepomohlo. Rozhodčí vyměnili vesty, vyměnili i přijímače ve vestách. Celá tato procedura trvala asi 20min. Kluci již pak ani nečekali na tatami a oba si šli sednout na své strany na lavičky. Než se toto vyřešilo, musela mě na lavičce pro kouče vystřídat Nela, neboť vedle na tatami nastupoval ke svému finále Martin.

Petr: Po několika dalších minutách čekání se rozeběhl zbytek zápasu. Pro oba naše závodníky to nebylo jednoduché, protože se nekonečné čekání projevilo na ztrátě koncentrace a tempa. Proto byl konec zápasu pouhou formalitou, a přestože padlo několik bodů, vedení a celkové vítězství zůstalo na straně Adama. Oba naši svěřenci si zaslouží zvláštní pochvalu za celý turnaj.

Martin - Junior B +68kg

První zápas jsem neviděl…

Petr: Martinův zápas se mi velmi líbil především po taktické stránce. V úvodním kole padlo několik bodů na vestu a Martin se dostal do bodové ztráty. Vzhledem k tomu, že zásahy do vesty soupeře nebyly započítávány, Martin změnil způsob boje a zaměřil se na vysoké kopy na hlavu. Po krátkém vyčkávání na příležitost se mu tato taktika začala vyplácet a body se začaly otáčet v náš prospěch. Závěrečný kop dollyo-chagi mířený na bradu soupeře byl tak silný, že došlo po odpočítání závodníka k ukončení zápasu a Martin si připsal výhru KO.

Máme tu poslední finále turnaje, Martina. Martin nastoupil proti zhruba stejně vysokému soupeřovi. Celý zápas nebyl příliš technický, ale spíše silový, kde Martin získával jasnou převahu. Přestože se snažil kopat i na hlavu, většina bodů mu naskakovala zásahem do vesty. Ke konci zápasu se již na obou závodnících začala projevovat únava a spíše se snažili o stepping než o nějaké zápasení. Martin samozřejmě vyhrál své další finále, nicméně je potřeba, aby zrychlil své kopy a trochu zlepšil svou fyzičku. V průběhu zápasu se nepochopitelně v klinči točil zády k soupeři a snažil se kopat do vesty z úplně nesmyslného úhlu.

Z turnaje jsme si tedy odvezli 2x zlato (Adam, Martin), 2x stříbro (Marek, Michal) a 1x bronz (Nela).

Na závěr bych chtěl pochválit všechny zúčastněné závodníky. Zápasili opravdu dobře i vzhledem k delší pauze, kterou jsme měli. Doufám, že si svoji formu udrží a budeme mít takovéto výsledky i do budoucna. Samozřejmě děkuji všem rodičům za podporu a ostatním trenérům za účast na závodech, přestože někteří se necítili úplně dobře.

Článek Tomáš Čermák, doplnění Petr Urban, fotografie Petr Urban a Nela Marková

 
DSC_7369_resize.JPG DSC_7370_resize.JPG DSC_7379_resize.JPG DSC_7381_resize.JPG DSC_7384_resize.JPG
DSC_7389_resize.JPG DSC_7390_resize.JPG DSC_7394_resize.JPG DSC_7396_resize.JPG DSC_7405_resize.JPG
DSC_7408_resize.JPG DSC_7412_resize.JPG DSC_7413_resize.JPG DSC_7415_resize.JPG DSC_7420_resize.JPG
DSC_7426_resize.JPG DSC_7428_resize.JPG DSC_7430_resize.JPG DSC_7451_resize.JPG DSC_7453_resize.JPG
DSC_7454_resize.JPG DSC_7457_resize.JPG DSC_7463_resize.JPG DSC_7467_resize.JPG DSC_7469_resize.JPG
DSC_7471_resize.JPG DSC_7472_resize.JPG DSC_7473_resize.JPG DSC_7478_resize.JPG DSC_7480_resize.JPG
DSC_7483_resize.JPG DSC_7492_resize.JPG DSC_7493_resize.JPG DSC_7495_resize.JPG DSC_7502_resize.JPG
DSC_7505_resize.JPG DSC_7506_resize.JPG DSC_7509_resize.JPG DSC_7510_resize.JPG DSC_7512_resize.JPG
DSC_7514_resize.JPG DSC_7517_resize.JPG      
 
Home